Traian Băsescu recunoaşte că este alături de Victor Ponta, împotriva lui Daniel Morar şi CSM în numirea procurorilor-şefi la DNA, PÎCCJ şi DIICOT.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi, că esenţial în relaţia sa cu premierul (Victor Ponta – n.red.) a fost să se respecte întru totul legea statului român, în privinţa numirilor procurorilor şefi. “Este responsabilitatea ministrului Justiţiei pe cine desemnează, pe cine propune şi nu o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, şi pun accentul în mod deosebit, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările. Singurele restricţii prevăzute de lege sunt vechime zece ani, ca procuror sau judecător şi perioada mandatului – 3 ani”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a adăugat că nicăieri în lege nu scrie că la DNA pot fi numiţi numai procurori din Direcţia Naţională Anticorupţie sau la DIICOT, numai din interior (n.red. – aluzie la afirmaţiile lui Daniel Morar). “Esenţial în relaţia mea cu primul ministru a fost să respectăm întru totul legea statului român, exact pentru a nu crea condiţii de interpretare”, a adăugat Traian Băsescu.
Dau citire articolului care stabileşte care e procesul şi procedura de desemnare a procurorilor. E vorba de Legea 303 din 2004, articolul 54 care spune că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte prim-adjunctul şi adjunctul, procurorul general al DNA, adjunctul acestuia, procurorilor şefi de secţie precum şi procurorului şef al DIICOT sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM din proc cu vechime minimă de 10 ani, pe o perioadă de trei ani. Ce înseamnă practic? Sunt 24 de funcţii la Parchetul General, la DIICOT şi DNA care înseamnă şefi de direcţie, adjuncţi, şefi de secţie. Cele 24 de funcţii se n