Pentru cei care n-au mai fost la un meci de Liga a IV-a sau a V-a – „Judeţeana“ sau „Onoare“, cum li se spunea pe timpuri – ar putea avea marea surpriză să vadă că acum acolo chiar se joacă fotbal, iar porecla de „Divizia Oaselor Rupte“ a rămas doar o amintire.
Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Iaşi, Sorin Boca, consideră că ligile inferioare, a IV-a şi a V-a, au încetat de mult să mai fie „Divizia Oaselor Rupte“, asta şi datorită numărului mare jucători de liga a II-a şi a III-a care au ales să joace la echipele din comune.
„Nu se mai poate vorbi de «Divizia Oaselor Rupte» la Liga a IV-a şi a V-a! E drept că mai sunt cazuri izolate, unde se întâmplă să se mai lase cu bătaie. Dar acestea sunt excepţiile care întăresc regula. În plus, se poate vorbi de o creştere a valorii fotbalului prestat la acest nivel. Asta şi datorită numărului mare jucători de liga a II-a şi a III-a care au ales să joace la echipele din comune. Din cauza crizei, multe echipe de Liga a II-a şi a III-a nu şi-au permis să mai facă achiziţii şi atunci mulţi jucători au fost nevoiţi să se orienteze către ligile inferioare. Cel mai bun exemplu pentru creşterea de care a avut parte fotbalul din aceste eşaloane este faptul că în ultimele două ediţii de campionat, campioana Seriei a IV-a Iaşi, Rapid Dumeşti, în 2011, şi Ştiinţa Miroslava, în 2012, au câştigat barajul de promovare în Liga a III-a“, spune Sorin Boca.
Terenuri calitative
Un merit pentru creşterea fotbalului la acest nivel o are şi faptul că multe primării au creat terenuri de calitate.
„La Butea, Prisecani sau Balş sunt terenuri chiar foarte bune pentru fotbal. Nu se mai joacă pe toloacă! În comunele amintite, pe lângă un gazon foarte bun, primăriile au făcut şi tribune pentru spectatori, vestiare pentru jucători şi arbitri. Mai sunt în lucru încă vreo 8-10 terenuri. Mai este mult de muncă, dar încet-