Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud are de recuperat de la asiguraţi aproape nouă milioane de lei şi este datoare doar farmaciilor cu peste 42 de milioane de lei. Plăţile către farmacii se fac cu o întârziere de aproape un an de zile, deşi legea prevede ca plata să se facă în maxim 180 de zile.
Pentru a recupera creanţele Casa de Asigurări a predat baza de date cu datornicii Administraţiei Financiare care a început să-i înştiinţeze pe datornici cu privire la sumele pe care le au de plătit pentru fondul asigurărilor de sănătate.
"În acest moment am predat la Administraţia Financiară un număr de 9636 dosare, care însumează creanţe la bugetul asigurărilor de sănătate de 8.824.921 lei. Cea mai mare creanţă o are o persoană, valoarea acesteia este de 1.320.000 de lei.
Această predare la Administraţia Financiară a fost făcută tocmai în vederea de a se putea recupera aceste sume, pentru că acolo se fac şi declaraţiile fiscale, pentru că începând cu 1 iulie 2012 intră în atribuţiile Administraţiei Financiare de a recupera creanţele, inclusiv cele datorate de persoanele fizice către bugetul asigurărilor de sănătate", spune Oana Bodor, jurist la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud.
Farmaciile de abia reuşesc să reziste pe piaţă, în condiţiile în care, pe de o parte primesc banii cuveniţi cu o întârziere de aproape 300 de zile şi pe de altă parte sunt obligate să achite TVA-ul deşi nu au încasat niciun ban.
"La momentul actual s-a achitat contravaloarea facturii mai 2012 de reţete compensate şi gratuite şi aproximativ luna august pe programele naţionale de sănătate. Cam la 300 de zile se decontează factura de la Casa de Asigurări, deşi contractul prevede maxim 180 de zile, plus 30 de zile timpul pentru a valida reţetele compensate şi gratuite.
Mai avem o problemă legată de TVA-ul la decontare. Factura