Toată noaptea reprezentanţii Sistemului Hidrotehnic Petroşani - unitate aflată în subordinea Administraţiei Bazinale de Apa Jiu Craiova -, dar şi ai Prefecturii Hunedoara au stat cu ochii pe râurile care străbat judeţul şi mai ales pe Jiu şi Crişul Alb.
A fost cod portocaliu, iar ploile torenţiale au umflat serios apele celor două râuri. „În două locuri s-au depăşit cotele de atenţie. La Iscroni, cota de atenţie a Jiului a fost depăşită cu circa 30 de centimetri, iar la Vaţa, Crişul Alba depăşit această cotă de atenţie cu aproape 28 de centimetri. Din fericire şi de această dată ne-a salvat frigul şi spre dimineaţă al munte a început să ningă. Am scăpat de codul meteo şi, până la orele 20.00 mai suntem pe codul hidro, dar nu mai sunt ploi însemnate cantitativ”, a declarat joi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Şi reprezentanţii SH Petroşani au avut o noapte albă şi au măsurat în permanenţă cotele apele Jiului. Pericolul a trecut, deocamdată, însă urmele ploilor torenţiale încă se văd. „În acest moment, atât pe Jiul de Est, cât şi pe Jiul de Vest apele sunt în scădere. Pe Jiul de Vest cota de atenţie a fost depăşită cu 10 centimetri. A fost un maxim pe la ora 12.00 noaptea. La ora 3 a scăzut cu un centimetru, la ora 6 dimineaţa din noua scăzut, iar acum, din fericire, Jiul este cu 15 centimetri sub cota de atenţie”, a declarat Sorin Corici, şeful SH Petroşani, joi, în jurul orei 11.00. Chiar şi în aceste condiţii, monitorizarea a continuat, mai ales că al Iscroni apele revărsate ale Jiului au pătruns în curtea unei case şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor. Şi pe Valea Ungurului – Vulcan apele scurse de pe versanţi, care au antrenat şi bolovani, şi-au făcut din nou de cap. Aici este o situaţie mai specială. Drumul care duce spre Mănăstirea Sf. Nicolae nu are rigole, iar apele de pe versanţi nu ajung până în albia pârâului şi spală calea de acce