T.H.R. Marea Neagră îşi pune bunurile gaj la bancă: cinci hoteluri ipotecate pentru 15 milioane de lei
Sezonul estival 2013 începe cu probleme financiare pentru firmele de stat de turism. T.H.R. Marea Neagră, cel mai mare operator de structuri de cazare din turismul românesc, îşi va întâmpina turiştii cu cinci hoteluri gajate pentru deschiderea a două linii de credit. „Se aprobă contractarea a două linii de credit, în sumă totală de 15.000.000 de lei, şi a garantării lor prin ipotecarea următoarelor active, cu terenurile aferente: Hotel Restaurant Cocorul, Hotel Restaurant Pajura, Hotel Restaurant Claudia, Hotel Restaurant Brânduşa, Hotel Restaurant Lidia“, se arată în raportul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor remis către piaţa de capital. Ipotecarea hotelurilor este o idee mai veche a managerilor societăţii, acţionarilor companiei fiindu-le supusă la vot această propunere încă de anul trecut, însă abia luna aceasta ipotecarea a fost validată.
Complex Cocorul deţine un teren în suprafaţă de 7.553,01 metri pătraţi, Hotel Restaurant Pajura deţine o suprafaţă de 7.180,72 metri pătraţi, Complexul Claudia are un teren aferent în suprafaţă de 4.695,64 metri pătraţi, Hotelul Restaurant Brânduşa deţine o suprafaţă de 3.916,48 metri pătraţi, iar Complexul Lidia are un teren de 5.593,89 metri pătraţi.
Nu este prima măsură de avarie la care recurge societatea pentru salvarea financiară. T.H.R. a scos, în 2012, din circuitul turistic hotelurile Alfa şi Beta din staţiunea Saturn, pentru a fi vândute şi, de asemenea, tot anul trecut, acţionarii au mai decis renunţarea la câteva zeci de puncte de lucru pe care le deţinea T.H.R. în staţiunile litoralului românesc, precum şi modificarea actului constitutiv al companiei. De asemenea, pe site-ul companie sunt scoase la vânzare 33 de active cu activitate turistică, printre care vile, restaurante, terenuri şi