Sursele regenerabile de producere a energiei electrice sunt de ultima generatie din punct de vedere tehnologic, dar si modalitatea prin care fiecare stat poate contribui la asigurarea propriei securitati nationale prin cresterea independentei energetice. Aceasta este o prioritate in contextul sustinerii dezvoltarii industriei si cresterii consumului. Acesta este punctul de vedere al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din tara. Raspunsul vine dupa ce statul a decis diminuarea bonusurilor acordate producatorilor de energie verde.
"Costul ridicat al acestor tehnologii si echipamente, raportat la veniturile obtinute, demonstreaza ca acest tip de investitii nu poate fi sustinut fara o schema de suport adecvata. Prin urmare, sustinerea productiei de energie regenerabila este o decizie strategica pentru orice tara - atat din Europa, cat si din lume -, iar eliminarea subventiilor inseamna, de fapt, eliminarea investitiilor", a declarat pentru Income Magazine, Raluca Rusu, Investor Relations Manager Monsson Group.
Potrivit acesteia, exista doua posibilitati cu privire la trendul pe care Romania trebuie sa-l urmeze: cel european, sustenabil, utilizand sursele regenerabile, sau cel poluator, mult mai costisitor si nesigur pe termen lung. "Romania a optat pentru statutul de tara membra a Uniunii Europene, fapt care atrage dupa sine pentru toti membrii obligatia de a asigura un anumit procent de energie regenerabila din totalul productiei. Romania are oportunitatea imensa de a deveni o forta regionala in acest domeniu datorita potentialului ridicat al zonei, comparativ cu alte tari din Europa, vecinatatea Marii Negre generand viteze ridicate ale vantului. Energiile regenerabile au propulsat Romania, din pozitia de tara utilizata doar pentru lohn, intr-o tara aflata in top 10 in lume ca si atractivitate a investitiilor", a spus