Gheorghe Cojocaru: „Tensiunile reliefează profilul unei clase politice împotmolite în reglări politicianiste de conturi”.
Gheorghe Cojocaru: „Negocierile între partenerii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană au intrat astăzi într-o fază a incertitudinilor, dacă nu a pesimismului tot mai generalizat. După fiecare rundă de negocieri, fiecare în parte dintre cei trei actori aflaţi la guvernare îşi enunţă punctul de vedere, cu pretenţia categorică de a fi singurul care are dreptul să se impună în faţa celorlalţi parteneri de dialog. Tensiunile, care domină cadrul acestor discuţii, reliefează profilul unei clase politice împotmolite în reglări politicianiste de conturi şi, până la urmă, inconştiente de gravitatea momentului traversat de întreaga societate”.
Europa Liberă: Fiecare rundă de negocieri se încheie cu declaraţii din care rezultă, de fapt, că toate şi fiecare din cele trei partide are dreptate – este absolut convins fiecare partid. Fiecare vede relansarea actualei guvernări în modul său. Şi atunci e logic să vă întreb cum s-ar putea şi se va ajunge eventual la un numitor comun?
Gheorghe Cojocaru: „Teoretic, nu se poate asigura legitimitatea acestei guvernări, dacă nu se va ajunge la un compromis, care să dea satisfacţie pretenţiilor de fond ale celor trei partide şi să asigure continuitatea unui mandat politic consolidat. Dar compromisul nu poate fi realizat, dacă liderii formaţiunilor respective – care au rolul decisiv şi întreaga responsabilitate – nu-şi vor modera discursul şi nu-şi vor corobora pretenţiile cu disponibilitatea de dialog a partenerilor. Deocamdată cei trei lideri nu numai că nu reduc din stridenţa declaraţiilor publice, ci, dimpotrivă, le amplifică, cu orice prilej, îndepărtând tot mai mult momentul depăşirii acestui impas.”
Europa Liberă: Dacă sunt atât de incompatibili, cel puţin, la