La Botoşani, o familie de români deţine cel mai mare abator de carne proaspătă din România. De acolo se aprovizionează cu carne de vită restaurantele McDonalds din mai multe state europene.
Timp de 16 ani, familia Căzăcuţ din Botoşani a pus pe picioare un business de aproximativ 34 de milioane de euro, pornind de la comerţul cu câteva vite şi un punct de sacrificare rudimentar.” Cu 100 de milioane de lei vechi am preluat un abator destul de rudimentar. Erau câţiva angajaţi care lucrau într-un punct de sacrificare fix. Erau toţi banii pe care îi aveam”, povesteşte Iulian Căzăcuţ, directorul general al Doly-Com, societatea cu 300 de angajaţi care operează acum un abator modern în
comuna Roma, judeţul Botoşani şi o fabrică de produse semipreparate din carne în Tunari, Ilfov.
Acesta a fost începutul, iar trei ani mai târziu, timp în care asistentul veterinar Căzăcuţ a continuat să investească, au apărut şi primele semne de creştere, ca efect al unui contract important de distribuţie pe care compania l-a semnat cu Metro (în 2001), retailer cu care colaborează şi astăzi. Investiţiile totale ale lui Căzăcuţ se cifrează la aproximativ 10 milioanede euro.
Primele exporturi
Patru ani mai târziu, de la poarta abatorului din Roma au început să plece camioane şi către pieţele externe, astfel că, în momentul de faţă în jur de 30% din cifra de afaceri a companiei este obţinută din operaţiuni de export pe pieţe precum Austria, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Germania, Bulgaria, Republica Moldova sau ţări din Orientul Mijlociu. Peste graniţă vând doar vită şi cal, deşi pentru piaţa internă abatorizează şi porc şi oaie.”Am început să exportăm cal în 2011, în Olanda şi Polonia.
Având contacte în diverse state europene am constatat că există cerere pentru cal şi cum eram autorizaţi, am început să exportăm”, a explicat pentru ECONOMICA.NET patronul D