Prostie şi dezinformare maximă la televiziunile din România care anunţă că CCR a decis că CSM a acţionat neconstituţional în cazul scoaterii lui Cristi Danileţ din CSM.
Ştirea adevărată este că CCR (Curtea Constituţională a României) declară neconstituţionale două alineate dintr-un articol din Legea 317/ 2004, pe baza cărora Cristi Danileţ a fost scos din Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, articolul 55 alin.4. şi alin. 9 referitor la revocarea unui membru CSM.
Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de judecătorul Cristi Danileţ a fost admisă joi de CCR (Curtea Constituţională a României).
Art. 55 – alin 4 prevede că “Membrii aleşi ai CSM sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor”.
Alin. 9 al aceluiaşi articol stabileşte că ” în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
În 26 februarie, Cristi Vasilică Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor, pe baza prevederilor legale din Legea 317/ 2004.
Cei doi magistraţi au făcut contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM. În cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut în a judeca acţiunea acesteia, astfel că jud