Inegalitatea tot mai mare dintre averi face ca la măsuri extreme precum cele implementate în Cipru, unde statul a confiscat până la 80% din depozitele bancare de peste 100.000 de euro, să recurgă şi alte ţări, inclusiv dintre cele dezvoltate, avertizează analiştii. În SUA, accentuarea disparităţii dintre venituri începe deja să-i preocupe pe oficialii băncii centrale, care ar putea face din această problemă un factor important în stabilirea politicii monetare, iar în Franţa guvernul nu cedează cu ideea de a impozita cu 75% averile bogaţilor.
„Se va întâmpla oriunde în lume, în democraţiile occidentale. Sunt mai mulţi oameni care votează pentru o viaţă mai bună decât oameni care muncesc pentru o viaţă mai bună. Cred că trebuie să fii pregătit să pierzi 20-30%. Dacă iei în considerare ce s-a întâmplat în Cipru, trebuie să te aştepţi ca oamenii cu bani să-şi piardă o parte din avere, fie prin confiscare, fie prin taxare“, a afirmat investitorul elveţian Marc Faber, citat de CNBC.
Pentru a suplimenta acordul de bailout de zece miliarde de euro stabilit cu UE şi FMI, guvernul cipriot va reţine până la 80% din depozitele constituite la banca Laiki, care va fi lichidată, şi până la 60% din economiile depuse la Bank of Cyprus. Planul iniţial prevedea taxarea tuturor depozitelor, indiferent de banca la care au fost constituite sau de posesor.
„Problema este că 92% din averea financiară este deţinută de 5% din populaţie“
În SUA, cea mai mare economie a lumii, disparitatea dintre venituri reprezintă o problemă delicată pentru Casa Albă care iese la lumină în special în luptele administraţiei cu politicienii din Congres în privinţa taxelor şi impozitelor. În ultimul timp, Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a început să acorde o importanţă mai mare subiectului, iar unii analişti apreciază că inegalitatea financiară ar