Din primăvara lui 2009, Sergiu Creţu îşi împarte timpul între universitate, serviciu şi instanţele de judecată. El este unul dintre sutele de tinerii luaţi pe sus de oamenii legii şi duşi în comisariate. „Nu am fost la proteste pe 7 aprilie 2009. A doua zi m-am dus să văd ce se întâmplă. În staţie un grup de persoane îmbrăcate în civil m-au băgat cu forţa în maşină“, îşi aminteşte Sergiu.
Body
Au urmat trei ore de tortură, în urma cărora s-a ales cu numeroase plăgi şi cu un braţ fracturat. „Au fost nevoiţi să cheme ambulanţa, pentru că braţul stâng atârna în jos. Doar asta mi-a salvat viaţa“, rememorează tânărul.
În aprilie 2010, a început procesul de judecată. „Acum Curtea Supremă de Justiţie a trimis cauza la rejudecare, la Curtea de Apel, în legătură cu pedeapsa prea blândă aplicată inculpatului. Sentinţa a fost de doi ani cu suspendare şi cu privarea dreptului de a ocupa funcţii în organele de forţă“, susţine Natalia Moloşag, avocata tânărului.
Aceasta spune că biroul în care activează a apărat 15 cauze în dosarul 7 aprilie 2009. „Pe moment avem în instanţă doar patru. Celelalte fie au fost suspendate, fie au fost clasate. Unul l-am câştigat la CEDO“, povesteşte Moloşag. Avocata afirmă că atitudinea forţelor de ordine faţă de victimile torturii este una superficială. „Nu sunt luate în serios aceste victime. A apărut o secţie antiotorură pe lângă Procuratura Generală, dar acolo sunt câţiva procurori şi nu reuşesc să cuprindă o ţară întreagă“, explică jurista.
Peste un an expiră termenul de prescripţie
Specialiştii Amnesty International Moldova şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care sunt instrumentate cauzele din dosarul 7 aprilie 2009. „După patru ani, avem multe întrebări şi niciun răspuns. Mai avem un an la dispoziţie când putem face dreptate. Dacă în decurs de cinci ani nu au fost puşi sub învinuire penală cei care