În timp ce angajaţii spitalului se plâng că au primit lefurile cu întârziere, directorul instituţiei, Mihail Popovici, se luptă cu Ministerul Sănătăţii în instanţă pentru a-şi păstra fotoliul.
Întârzieri salariale, incertitudini privind plata lefurilor viitoare şi blocaje la repartizarea banilor pentru serviciile spitaliceşti de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). În această situaţie s-a pomenit Institutul de Cardiologie după ce, de mai bine de două luni, instituţia sanitară nu are un director.
„La Institutul de Cardiologie este un blocaj pentru că acolo nu este o persoană desemnată legal care să semneze actele juridice. Din acest motiv nu putem contracta spitalul. CNAM plăteşte serviciile medicale, care implică şi cheltuielile de salarizare. În februarie, angajaţii de-acolo au primit salariul de pe contul Spitalului Clinic Republican“, a explicat jurista CNAM, Stela Gladei.
Pe holurile spitalului atmosfera e tensionată. Medicii şi asistentele susţin că în martie şi-au luat salariile cu întârziere şi că, până când nu se va rezolva situaţia privind legitimitatea directorului Mihail Popovici, nu au siguranţa lefurilor următoare. „Luna aceasta ne-au întârziat leafa cu vreo zece zile. Nu ştim luna viitoare cât şi când o să luăm banii“, ne-a mărturisit Tatiana Vutcăreu, asistentă la secţia de Terapie Intensivă.
„La Institutul de Cardiologie este un blocaj pentru că nimeni nu poate semna actele juridice“ - Stela Gladei, jurist CNAM
„Înainte de managementul comun cu Spitalul Clinic Republican, nu aveam datorii. Ne-am putut permite să mai luăm un angiograf şi alte echipamente medicale. Cu directorul spitalului n-am avut neînţelegeri, dar când vrei să ajungi într-un post, mi se pare normal să fii desemnat în urma unui concurs“, a susţinut şi Eugen Colesnic, medic rezident la secţia de Radiologie.
A depăşit vârsta legal