Înainte să se stingă definitiv ecourile participării României – în calitate de ţară invitată de onoare – la Salon du livre de la Paris, aş dori să scriu şi eu câteva rânduri despre prezenţa celor doi importanţi creatori BD români, Ileana Surducan şi Alex Talambă, la inconturnabila sărbătoare a Cărţii de pe malurile Senei.
În ciuda aparenţelor (în fiecare comunicat de presă şi/sau articol cei doi artişti erau menţionaţi la coada listei), prezenţa lor a fost remarcabilă şi remarcată atât de publicul pasionat de BD, cât şi de presa specializată.
Astfel, Ileana Surducan, în vârstă de 26 de ani, a fost “cea mai cea mai tânără româncăde la Salonul de Carte de la Paris” după cum titrează site-ul postului Radio France Internationale interviul realizat de Vasile Damian cu tânăra artistă clujeancă.
În ceea ce-l priveste, Alex Talambă a fost la rândul său intervievat de Didier Pasamonik, redactor şef al „magazinului cotidian de actualitate a benzii desenate”, cel mai important site de informaţii din lumea francofonă (100.000 de cititori unici pe lună). Interviul poartă ca titlu declaraţia de credinţă a artistului: “Nu mi-am abandonat niciodată visul de a deveni un profesionist al benzii desenate”.
El a apărut pe site-ul ActuaBD în data de 23 martie, odată cu un alt articol scris de neobositul Didier Pasamonik, “Salon du livre de Paris 2013: La bande dessinée roumainea l`honneur”, în care cronicarul trece în revistă cariera artistică BD a lui Mircea Arapu, un fel de Paul Goma al benzii desenate româneşti (a refuzat să publice BD mediocre şi de propagandă în România şi a emigrat în Franţa, în 1978, cu scopul declarat de a publica benzi desenate în revista Pif Gadget. Şi visul i-a fost îndeplinit).
În fine, singurul jurnalist de la noi (dacă nu mă-nşel) care consemnează în detaliu participarea celor doi artişti BD la salonul cărţii este Dănuţ Ungurean