Jurnalistii ce relateaza informatii eronate risca sa fie sanctionati cu amenzi sau chiar cu excluderea din breasla, conform unui raport intocmit la cererea Comisiei Europene. Cum ar putea fi aplicata o astfel de masura in Romania si ce efecte va avea?
Chiar daca raportul care propune astfel de sanctiuni a fost intocmit la cererea Comisiei Europene, in urma unei analize a situatiei mass-media din intreaga Europa, Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), considera ca nu trebuie sa il privim ca o intentie a institutiei comunitare.
“Raportul exploreaza necesitatea si posibilitatea de a ridica mass-media in competenta UE - si face niste propuneri in acest sens”, a spus Ioana Avadani pentru DailyBusiness.ro.
"Cheia intregului raport este salvgardarea libertatii si independentei mass-media, si, in acelasi timp, a pluralismului. In acest sens, raportul propune infiintarea, la nivelul statelor membre, a unor comisii media care sa se asigure ca presa respecta obligatiile de etica profesionala precum si obligatiile legate de transparenta proprietatii. Incalcarea acestor obligatii ar urma sa fie sanctionate - de catre aceleasi comisii - in diverse moduri, inclusiv cu amenzi", a adaugat reprezentanta CJI.
Masuri controversate
Aceasta a mentionat ca propunerile formulate in cadrul raportului au fost privite cu multa retinere in cercurile mass-media, iar unele dintre solutiile avansate au fost criticate.
“Crearea de comisii sau consilii de media este una dintre cele mai controversate, acest gen de institutie functionind cu grade variabile de succes in diferite tari din Uniune. Intr-o lume ideala, astfel de organisme ar putea avea efecte benefice. Dar nu traim in acea lume ideala si ne putem imagina nenumarate moduri in care acest gen de actiuni ar afecta libertatea de