Psihologii susţin că expoziţia "The Human Body", deşi educativă, nu este adecvată oricărei vârste, iar părinţii, care cunosc cel mai bine copilul, ar trebui să ştie dacă acesta este sau nu pregătit să vadă exponatele.
Psihologul Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), spune că anumite elemente din expoziţie ar putea să îl sperie pe copil, dar nu să-l traumatizeze, acest lucru întâmplându-se doar dacă părintele reacţionează într-un anumit fel care să-l traumatizeze.
"Copiii sunt curioşi. Depinde ce proiectezi asupra lor. Am discutat cu copii care au văzut expoziţia şi după vizita la muzeu au bravat pentru că au văzut. Copilul trebuie pregătit, trebuie să îi spui:'o să vezi muşchi, o să vezi vene'. Expoziţia este explicită, dar ei au nevoie de provocări. Cred că e exagerat spus că îi traumatizează. În străinătate, copiii fac de mici experimente pe broscuţe ca să înveţe ce este sângele, cum arată un muşchi", a mai spus psihologul.
Daniela Gheorghe consideră că părinţii români, în loc să-şi ajute copiii să cunoască corpul uman, anatomia, au tendinţa de a le induce o teamă şi de a-i speria.
"Prin cultura mult prea tradiţionalistă inducem teama pentru moarte, pentru boli. E o chestiune de educaţie. Nu este în regulă, pentru că devenim axioşi şi apoi depresivi la astfel de stimuli. E un fel de duplicitate la noi: nu ducem copiii la înmormântare să vadă mortul, dar ducem mortul până la groapă, descoperit, să-l vadă lumea", a explicat aceasta.
Daniela Gheorghe consideră că elevii de clasa a treia ar avea vârsta optimă pentru a vedea o asemenea expoziţie, cu condiţia ca cei mici să mai fi fost expuşi înainte la informaţii de genul acesta, respectiv să fi văzut un atlas sau un documentar.
"Dacă sunt pregătiţi şi dacă părinţii şi profesorii decid că sunt pregătiţi,