Groapa de gunoi a oraşului Bistriţa este închisă pe hârtie şi, teoretic, toate gunoaiele sunt duse, începând de luna trecută, la depozitul ecologic de la Tărpiu. Practic, munţii de gunoaie sunt tot la marginea oraşului, iar ploile din ultima vreme au dus la surparea deşeurilor, care se varsă direct în râul Bistriţa.
Ploile din ultima perioadă lasă "răni adânci" în zona care teoretic este ecologizată, odată cu închiderea gropii de gunoi a oraşului. Din cauza repetatelor întârzieri la finalizarea depozitului ecologic de la Tărpiu, Primăria Bistriţa a fost nevoită să închirieze anul trecut un teren, în imediata vecinătate a gropii închise, pentru a putea depozita gunoaiele. Încă de pe atunci edilul a anunţat că depozitul va fi unul temporar, care va funcţiona până la darea în folosinţă a gropii ecologice.
Groapa ecologică este funcţională, însă gunoaiele din Zăvoaie nu au început să fie transportate spre Tărpiu, dintr-un simplu motiv - nu a fost desemnat operatorul de colectare a deşeurilor. Ecologiştii atrag atenţia că situaţia tinde să devină o "bombă cu ceas", asta în condiţiile în care Consiliul Local, în loc să dea bani pentru mutarea gunoaielor, a rezervat două milioane de lei pentru Gloria Bistriţa.
"Pericolul este să cronicizăm o situaţie de criză pe care o avem în momentul de faţă, pentru că nu s-au adoptat niciun fel de măsuri, nu avem niciun plan pentru a elimina acele gunoaie de pe platforma temporară din Zăvoaie.
Este evident cred că pentru toţi cei care au trecut pe-acolo şi este o problemă stresantă pentru cei care locuiesc în vecinătate faptul că avem o poluare permanentă, o poluare a apei - orice se scurge de pe acea platformă merge direct în râul Bistriţa; o poluare a solului - gunoaiele se împrăştie pe toate terenurile din zonă şi evident o poluare a aerului, datorită mirosurilor care se degajă", spune preşedintele ecologiştilor