Modul în care prim-ministrul Victor Ponta a făcut numirile pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public ne arată că, în sfârșit, acest politician a învățat o lecție importantă: nu poți să guvernezi în UE ignorând principiile respectate aici. În cazul de față vorbim de principiul respectării legii.
Fără îndoială că este o veste bună să aflăm că prim-ministrul se maturizează. Era și mai bine dacă venea la guvernare cu ABC-ul învățat.
Din păcate pentru noi, domnul Ponta a provocat, împreună cu asociații săi politici, mult deranj în România până să priceapă că are totuși de respectat niște principii. Deranj pentru care au plătit toți românii, în mod direct prin fluctuațiile cursului valutar, în mod indirect prin tot ceea ce pierdem pentru că Europa nu ne acceptă în Schengen și suntem tratați cu reticență.
Așadar, Ponta a învățat alfabetul pe pielea noastră.
Principiul aplicat în cazul numirilor este acela al respectării legii. Este exact același principiu care a acționat în cazul invalidării suspendării președintelui. Legea a cerut condiții precise, ele nu au fost îndeplinite, ca atare referendumul nu a fost valid. În cazul numirilor, legea spune că ministrul Justiției nominalizează, CSM dă aviz și președintele României emite decretul de numire indiferent de avizul CSM.
Ministrul Justiției Victor Ponta și președintele Traian Băsescu nu puteau să acționeze în afara acestui cadru. Din acest motiv era imposibilă rezolvarea problemei, pe această lege, fără un consens între cei doi.
Este adevărat că USL putea să schimbe legea, dar acest lucru nu s-a întâmplat și numai liderii USL pot explica de ce. Ca atare, cei doi erau condamnați să ajungă la un numitor comun. Este adevărat că puteau ajunge la consens pe căi diferite. Una este cea aleasă acum. Alta era ca ministrul Justiției să conceapă o procedur