Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului român de prelungire a termenului pentru punerea în aplicare a măsurilor generale de despăgubire a proprietarilor deposedaţi de imobile în timpul regimului comunist, termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte noua formă a legii fiind 12 mai 2013.
"Curtea a acceptat solicitarea Guvernului român de prelungire a termenului pentru punerea în aplicare a măsurilor generale în cauza pilot Maria Atanasiu şi alţii contra României", a comunicat ieri CEDO, precizând că termenul până la care Guvernul trebuie să elimine distorsiunile mecanismului de compensare şi restituire a caselor naţionalizate este 12 mai 2013.
CEDO a oprit la 12 octombrie 2010 judecarea cauzelor privind încălcarea protocolului nr. 1 la Convenţie privind dreptul la proprietate, iniţiate de români împotriva statului. Atunci, Curtea a cerut statului român ca, în maximum 18 luni, să modifice faimoasa Lege 247/2005, cea în baza căreia se efectuează despăgubirile foştilor proprietari ale căror case au fost naţionalizate de regimul comunist, astfel încât retrocedarea imobilelor şi măsurile compensatorii să fie cu adevărat posibile. Până la remedierea neajunsurilor, toate cauzele similare au fost suspendate.
Reiterând că modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, magistraţii au conchis atunci că legislaţia precară este o problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari.
La 25 aprilie 2012, Guvernul a solicitat o prelungire a perioadei cu 9 luni, iar la 5 iunie 2012, Consiliul a decis să accepte cererea şi a extins termenul limită de 12 aprilie 2013.
Prin scrisoarea din data de 20 martie 2013, Guvernul a solicitat Curţii o nouă prelungire cu o lună a termenului menţionat mai sus, CEDO stabilind un nou ter