La fel ca la şcoală, unde elevii citesc cărţi de comentarii pentru a înţelege operele literare din programă, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au, se pare, nevoie de ajutor pentru a înţelege Constituţia României. De aceea, şi-au cumpărat o carte de comentarii ce-l are printre autori pe un fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu.
CCR este “garant al supremaţiei Constituţiei”, fiind singura instituţie din România în măsură să se pronunţe asupra constituţionalităţii legilor, după cum se specifică în Legea de organizare şi funcţionare a instituţiei. Totuşi, CCR a achiziţionat, luna trecută, două exemplare ale cărţii „Constituţia României. Comentariu pe articole”.
“O carte bună se recomandă singură”
Din prefaţa cărţii aflăm că lucrarea încearcă să răspundă întrebărilor cititorilor şi să le lămurească unele aspecte confuze legate de Constituţia României. „Este îndeobşte admis că o carte bună se recomandă singură. […] Comentariul Constituţiei, pe care-l expunem lecturii şi, fără, îndoială, judecăţii cititorilor, este o lucrare complexă, multidisciplinară, ştiut fiind că o lege fundamentală este izvorul principal al tuturor ramurilor de drept. (…) Autorii acestei ediţii a comentariilor sunt conştienţi de faptul că întâietate trebuie acordată cărţilor de comentarii apărute după aprobarea prin referendum a Constituţiei. Mulţi dintre autorii acestor comentarii, de altfel des menţionate şi în cartea de faţă, au avut marele avantaj de a explica personal ceea ce ei au exprimat în textul Constituţiei în calitatea de membri ai Comisiei parlamentare sau de parlamentari. Cartea pe care le-o oferim cititorilor valorifică multe dintre ideile acolo prezentate, dar şi practica aplicării textelor constituţionale, bogata doctrină, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se scrie în prefaţa cărţii „Constituţia