Preocupați de afacerile personale sau din ignoranță față de prevederile legii administrației locale consilierii au uitat de cei care i-au ales în funcție. Deși a trecut aproape un an de zile de când au fost validați în funcția de consilier local, nici unul dintre aceștia nu dorește să asculte vocea pășcănenilor. Audiențele publice pe care legea 215/2001 îi obligă să le țină sunt un vis frumos la Pașcani, dar o realitate în alte localități din țară.
Conform articolului 53, aliniatul 3, din legea amintită consilierii locali sunt obligați ca în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetățenii și să acorde audiențe. Legiuitorul a dorit prin această prevederea ca aleșii locali să fie la curent cu problemele comunității și astfel să poată propună în consecință proiecte de hotărâre sau să interpeleze primarul în legătură cu urgențele cetățenilor.
La Paşcani această prevedere legală nu a fost aplicată niciodată. Singurul consilier local care a dorit să ţină astfel de audinţe a fost Dionisie Afloroaei care a solicitat în mandatul trecut primarului Grigore Crăciunescu un spaţiu adecvat pentru astfel de întâlniri. Cum cererea nu a fost îndeplinită nici audienţele nu s-au putut ţine.
De altfel, lipsa acestora se vede în activitatea Consiliului Local din care lipsesc chiar inţiativele celor aleși. În proporţie de 99% proiectele de hotărâre introduse pe ordinea de zi sunt iniţiate de primarul Dumitru Pantazi. Aleșii locali par mai degrabă a fi dispuși să asculte executivul legat de prioritățile municipiului, nu pe cetățeni.
În 2013 au fost doar două proiecte de hotărâre inițiate de consilieri locali: unul privind scăderea prețului de facturare a gigacaloriei inițiat de consilierii PNL și respins de plenul Consiliului Local și unul cu privire la acordarea de burse sociale inițiat de consilierul PSD Carmen Apostol și adoptat de pl