Judecătorul Cristi Danileţ Judecătorii Curţii s-au pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de către Danileţ privind prevederile Legii de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem al Magistraturii în ceea ce priveşte procedura revocării din funcţie de membrilor CSM.
Decizia CCR va putea fi folosită de către Danileţ în procesul pe care l-a iniţiat la Curtea de Apel prin care cere anularea deciziei de revocare a sa din cadrul CSM. În aceeaşi situaţie se află şi fostul preşedinte al CSM, Alina Ghica, ce a iniţiat şi ea un proces în ce priveşte revocarea sa.
Curtea Constituţională a României au luat decizia, după ce, miercuri, au amânat soluţionarea excepţiei ridicate de judecătorul Cristi Danileţ în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost revocat din funcţia de membru al CSM.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 şi art.125 alineat 1, art. 133 şi art. 134 din Constituţia României.
Art. 55 contestat prevede : "(1) Revocarea din funcţia de membru ales al CSM se propune de preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului ori de o treime din membri, în situaţia în care persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor în cadrul CSM sau în cazul aplicării oricărei sancţiuni disciplinare".
Articolul stabileşte la alin.(2) că plenul CSM, la sesizarea formulată potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din funcţia de membru ales, iar la alin. (4) că membrii aleşi sunt revocaţi şi