Premierul Victor Ponta susţine că Daniel Morar nu mai este procuror general de marţi seara, pe motiv că i-ar fi încetat delegarea. Ori avem aici o obişnuită manipulare mediatică, ori o eroare a domnului Ponta făcută din necunoaştere şi noi înclinăm spre a doua variantă.
Pe 25 martie CSM a aprobat cu unanimitate de voturi detaşarea domnului Morar pe funcţie, începând cu 2 aprilie, pentru încă şase luni. Guvernul sau premierul pot ataca în contencios actul detaşării, dar nu vor s-o facă. Preşedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, i-a explicat, miercuri, premierului Ponta, că mandatul lui Morar n-a fost prelungit, ci procurorul general a fost numit prin detaşare. Detaşarea „pe orice funcţie” este una dintre atribuţiile Consiliului în ceea ce-i priveşte pe magistraţi. Premierul Victor Ponta, fost procuror, intră într-un ridicol spectaculos, deoarece nu este în stare să facă deosebirea între delegare şi detaşare pe funcţie, proclamând ilegală o decizie de detaşare votată în unanimitate de CSM ca multe alte decizii de detaşare a unor magistraţi în funcţii de conducere, inclusiv în Guvern. Şi acelea ar trebui să fie ilegale, după logica fostului magistrat Victor Ponta.
Văzând această nouă mare performanţă a exprocurorului Victor Ponta, premierul României de astăzi, Partidul Forţa Civică, organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud, îşi exprimă uimirea şi amărăciunea faţă de cel care conduce Guvernul ţării noastre, faţă de modul jalnic şi superficial în care domnul Ponta se joacă cu noţiuni elementare juridice pe care nu le înţelege deşi a fost procuror, deşi are un doctorat în drept, fie el şi plagiat, deşi are la Guvern numeroşi consilieri juridici care, dacă ar fi fost consultaţi, i-ar fi spus premierului diferenţa între delegarea şi detaşarea pe funcţii.
Al doilea aspect al intervenţiei noastre se referă la un fapt de o gravita