Scandalul de corupţie din Guvernul francez ţine şi joi dimineaţă prima pagină a ziarelor de la Paris. Le Monde scrie despre şedinţa parlamentară de întrebări către Executiv, care a fost una stânjenitoare pentru Cabinet.
Primul atac a venit chiar de la fostul şef al Adunării Naţionale, care spune că dincolo de minciuna cuiva, responsabilitatea constituţională şi morală aparţine Executivului. Opoziţia, prin Uniunea pentru Mişcarea Populară, l-a acuzat pe ministrul de Finanţe, Pierre Moscovici, că ar fi încercat să acopere scandalul. Negând orice implicare, Pierre Moscovici şi-a arătat dezamăgirea: “I-am acordat toată încrederea lui Jerome Cahuzac, iar încrederea mi-a fost trădată”. O reacţie mai dură a venit din partea preşedintelui Francois Hollande, care vorbeşte de o greşeală de neiertat şi dă asigurări că fostul ministru al Bugetului nu beneficiază de nici o altă protecţie decât cea a prezumţiei de nevinovăţie. Şi, pentru a salva republica, Hollande anunţă trei reforme: una legată de independenţa justiţiei, una de conflictul de interese şi, în fine, interzicerea oricărui mandat public pentru aleşii condamnaţi penal pentru fraudă sau corupţie. Justiţia o vizează pe prinţesa Cristina (El Pais)
Probleme legate de corupţie şi în Spania, de unde El Pais anunţă un scandal în familia regală. E vorba de fiica cea mică a regelui Spaniei, care a fost convocată pentru a compărea pe 27 aprilie în faţa unui judecător de instrucţie din Baleare. Acesta l-a pus sub acuzare pentru corupţie pe soţul ei, Iñaki Urdangarin, suspectat că a deturnat fonduri publice. Chiar dacă soţul prinţesei Cristina a încercat să îndepărteze orice bănuială, judecătorul nu a părut prea convins de neimplicarea acesteia. Fiica regelui Spaniei este co-proprietară la una dintre firmele cercetate în dosar. Prinţesa Cristina va fi audiată pentru presupusa infracţiune de "trafic de