Consiliul de Bazin Bâc, o organizaţie constituită din reprezentanţi ai autorităţilor, ONG-urilor şi agenţilor economici, cer Parlamentului să declare bazinul râului Bâc zonă de catastrofă ecologică şi să facă un plan pentru redresarea situaţiei.
Membrii consiliului au adresat un apel în acest sens preşedintelui Parlamentului, în care bat alarma că râul este extrem de poluat. Apa conţine cantităţi enorme de substanţe toxice, de zeci şi sute de ori mai mari decât normele ecologice. În cea mai mare parte a anului Bâcul şi afluenţii săi sunt secaţi din cauza colectoarelor de apă de izvor şi barajelor construite ilegal. În râu nu mai există organisme vii, cu excepţia bacteriilor patogene.
„Această apă este folosită la irigarea culturilor agricole care nimeresc pe tejghelele pieţelor din Chişinău, prezentând un pericol major pentru sănătatea oamenilor. Concluzia majorităţii experţilor este că râul Bâc deja este mort“, se arată în adresarea către Marian Lupu.
Bazinul râului Bâc include 97 de localităţi din patru raioane (Călăraşi, Străşeni, Anenii Noi, Ialoveni) şi municipiul Chişinău, cu o populaţie totală de circa un milion de locuitori.
Cea mai gravă situaţie este pe segmentul Capitalei, unde râul traversează zone industriale. De-a lungul Bâcului activează circa 88.000 de agenţi economici, dintre care 85.600 numai în Chişinău. Printre acestea sunt şi multe spălătorii auto, unele neautorizate. De asemenea, în bazinul râului sunt 70 de gunoşti şi un depozit de pesticide inutilizabile. În plus, din lipsa reţelelor de canalizare în mediul rural, în râu se scurg şi apele reziduale din gospodăriile casnice.