Bloggerul şi scriitorul rus Eduard Baghirov, este acuzat că ar fi pus la cale „o revoluţie twitter" în Republica Moldova şi este dat în urmărire de organele de drept de la Chişinău.
La patru ani de la revolta tinerilor şi distrugerea Preşedinţiei şi Parlamentului, niciuna dintre clădiri nu a fost reabilitată. Din lipsă de bani, la un edificiu reparaţiile întârzie, iar la al doilea nici nu au început. În acelaşi timp oamenii legii nu au stabilit încă cine se face vinovat de pagubele de sute de milioane de lei provocate la 7 aprilie 2009, deşi la distrugerea „batimentelor“ au participat sute de persoane.
„Este un gol în legislaţie. Nu-i putem trage la răspundere pe participanţi, doar pe organizatori şi instigatori“, explică Sergiu Roşu, procuror în Secţia exercitarea urmăririi penale pe cazuri excepţionale a Procuraturii Generale.
„Singurul organizator identificat este Eduard Baghirov“, a mai adăugat procurorul, care nu a putut să ne precizeze valoarea prejudiciilor. „E vorba de sute de milioane de lei“, a afirmat Sergiu Roşu.
Controversatul scriitor şi scenarist rus a fost reţinut la Chişinău la începutul lunii iunie 2011, fiind acuzat că ar fi fost implicat în organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009. Baghirov a pledat mereu nevinovat şi s-a declarat „un ţap ispăşitor" în dosarul 7 aprilie.
În octombrie 2011, el a fost eliberat din închisoare, dar a rămas în arest la domiciliu. În scurt timp, a fugit de la Chişinău şi a ajuns clandestin la Moscova, prin regiunea transnistreană. A fost dat în urmărire internaţională, însă, potrivit Constituţiei Rusiei, nu poate fi extrădat de ţara sa.