Zsigmond Ormós este savantul care deşi s-a născut la Pecica, în judeţul Arad (20 februarie 1813) s-a remarcat mai mult în judeţul vecin. El a fost un jurist, politician, scriitor, ziarist, critic şi istoric de artă maghiar, fondatorul muzeelor timişorene.
Istoricii spun că a fost unul din cei mai de seamă bănăţeni. El a studiat la Arad, Timişoara, Szeged, Oradea şi Pozsony (Bratislava de astăzi). La Timişoara s-a reîntors ca jurist, după terminarea studiilor, având deja o activitate destul de bogată în domeniul literaturii.
Lansându-se ca funcţionar public, a lucrat în administraţia localităţilor Recaş şi Buziaş, dar s-a manifestat şi ca deputat în parlamentul de la Budapesta. După înnăbuşirea revoluţiei din 1848-49, a fost arestat şi întemniţat la Timişoara.
Primind amnestie în 1850, a părăsit Ungaria, de fapt s-a autoexilat. Timp de mai mulţi ani a studiat istoria artei în Austria, Italia, Germania şi Franţa. În 1866 a fost ales subcomite, apoi, în 1871, comite de Timiş.
„Era un pasionat colecţionar de obiecte de artă. El a pus bazele Societăţii de Arheologie şi Istorie din Ungaria de Sud, nucleul Muzeului Banatului, dar şi al Muzeului de Artă din Timişoara”, spune Lucian Pârv, istoric arădean.
Colecţia lui de pictură, grafică şi artă decorativă italiană, flamandă, germană, austriacă, maghiară şi bănăţeană, constând din lucrări de primă mână, respectiv copii după mari maiştri, va intra în patrimoniul asociaţiei menţionate prin donaţia lui testamentară din 18 septembrie 1895.
Lucian Pârv spune că este unul dintre puţinii savanţi maghiari şi politicieni reprezentativi a căror viaţă este legată de judeţul Timiş. A ajuns pe aceste meleaguri, la Sacoşu Turcesc, când abia împlinise vârsta zece ani (a trăit în familia unchiului său, judele amintitei aşezări, András Ormós).
Acesta şi-a începe şcoala primară la Pecica, după care a a