Primaria Capitalei a retrocedat, in 2005, 12 ha din parcul Titan (IOR), respectiv bucata cuprinsa intre bd. Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului Titan. De cateva luni, zona a devenit un focar de infectie, fiindca Primaria sectorului 3, cea care ingrijeste parcul, nu a mai putut investi niciun ban, locul fiind proprietate privata. Ce se poate face pentru salvarea unuia dintre cele mai importante parcuri din Capitala? Atat autoritatile cat si societatea civila considera ca Primaria Capitalei ar trebui sa negocieze cu proprietarul, sa rascumpere terenul, iar daca nu se inteleg pe cale amiabila, sa-l exproprieze. Fiind spatiu verde, deocamdata nu se poate construi nimic pe acel teren, iar autoritatile il pot obliga pe proprietar sa curete mizeria.
Da click pe poza alaturata pentru a acces o FOTOGALERIE cu imagini din zona retrocedata
Cum poate fi salvat Parcul Titan
Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: "Solutia in acest caz trebuie sa fie una juridica. Trebuie sa hotaram ce facem cu aceste terenuri. Sigur, poate fi si expropriat daca are cineva bani. Sunt foarte multe terenuri in aceasta situatie, aproape imposibil de rezolvat. Cei care au facut legea cu retrocedarile trebuiau sa se gandeasca ca vor aparea astfel de situatii. Obiectivele de utilitate publica nu ar fi trebuit retrocedate niciodata. In acest moment, fiind spatiu verde, proprietarul nu poate construi acolo. Sa-l faca parc public daca a vrut acel teren".
Gabriel Tanase, consilier general USL: "Ar putea fi anulata in instanta dispozitia prin care s-a retrocedat terenul. Cu exproprierea este mai complicat din lipsa banilor. 12 ha in buricul targului inseamna 120.000 mp, si chiar fiind intr-o zona verde, nu cred ca poate fi cumparat cu mai putin de 80-100 euro/mp. Asta inseamna 12 milioane de euro. Nu cred ca GGMB are acesti b