TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12.00 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan. Documentarul poate fi urmărit simultan şi online, pe platforma video a Televiziunii Române TVR+ (www.tvrplus.ro), în secţiunea LIVE.
Cu peste 40 de ani de carieră în teatru şi mai mult de 70 de piese, Eugenio Barba a devenit o referinţă de neocolit. Acesta a început prin a face cunoscută Europei occidentale originalitatea unui alt nonconformist, descoperit de el în lagărul socialist: Jerzy Grotowski.
Odin Teatret din Danemarca a prezentat anul trecut pe scena Festivalului de Teatru de la Sibiu spectacolul „Killing Time” („Ucigând Timpul”), a cărui regie este semnată de Eugenio Barba. Spectacolul se concentrează pe Domnul Alună, un personaj arhetipal reprezentat de către actriţa Julia Varley în triplă ipostază: călătorul în negru, casnica în roşu şi mireasa în alb.
„Toate spectacolele mele sunt ca un limbaj elaborat într-o manieră diferită. Întâi este limbajul verbal, cel al cuvintelor textului, apoi limbajul sonor, care nu e doar sonoritatea vocii, ci şi tot ceea ce ţine de dramaturgie, succesiunea evenimentelor sonore, muzica, zgomotul, tăcerea. Toate sunt surse de informaţie pentru spectator. Se adresează unei părţi a creierului care nu lucrează cu concepte, ca limbajul verbal. Al treilea limbaj este cel al dinamismului fizic, al reacţiilor fizice, al gesturilor, al mişcărilor, al imobilităţii. [...] Dacă e posibil, trebuie să spunem aceste trei poveşti în acelaşi timp”, spune regizorul Eugenio Barba în cadrul interviului.
De ce a părăsit regizorul ţara natală – Italia? Care sunt originile teatrului lui Eugenio Barba? Care este istoria