Preşedintele Traian Băsescu-Foto:mediafax.ro Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că el şi premierul au stabilit să fie urmată "fără nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor şefi prevozută de lege, arătând că aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.
Preşedintele a citit articolul 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, conform căruia procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii şefi şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecători sau procurori pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
"Acesta a fost articolul în baza căruia împreună cu primul-ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere de la ea. Este responsabilitatea ministrului Justiţiei, şi nu e o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările, singurele restricţii prevăzute de lege sunt vechime 10 ani ca procuror", a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele a arătat că, de asemenea, legea "nu spune că la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA".
"Deci, esenţial în relaţia mea cu primul-ministru a fost să respectăm întrutotul legea statului român. Legea stabileşte clar răspunderea unor politicieni care înseamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele României", a mai arătat şeful statului.
Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:
- Victor Ponta m-a sunat dacă sunt de acord să preia ministerul Justiţiei ca interimar şi am spus da
- Victor Ponta este procuror, eu am destulă experienţă cu p