Elevii de la Şcoala Primară Muncelu, comuna Străoane, au participat, în această săptămână, la activitatea intitulată „Pădurea, o muză nesecată”. Aceasta a dat startul proiectului educaţional „Să învăţăm despre pădure” („LeAF Learning About Forest), care se derulează în parteneriat cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucureşti. „Acest program mondial de educaţie pentru mediul înconjurător are scopul de a conştientiza membrii societăţii, viitorii adulţi, cu privire la îndatoririle pe care le au faţă de natură, în contextul dezvoltării durabile, formarea şi dezvoltarea conştiinţei ecologice şi a comportamentului ecologic, promovarea dialogului şi a comunicării între părţile implicate în proiect, educarea copiilor în spiritul ocrotirii naturii”, ne-a declarat coordonatoarea proiectului, învăţătoarea Liliana Deaconescu.
Activitatea din această săptămână, la care au participat ca invitaţi directorul Ion Cîţu şi pădurarul Silviu Chirilă, în calitate de reprezentant al Ocolului Silvic, s-a desfăşurat în pădurea Valea Câmpului, la punctul de agrement cu acelaşi nume, unde elevii claselor primare, coordonaţi de Liliana Deaconescu şi Paul Panaite, au observat elementele mediului natural şi au întocmit harta proiectului cu titlul „Pădurea, o muză nesecată”. „Copiii au adresat întrebări responsabilului de zona împădurită, au observat tipuri de arbori din pădurile noastre, au identificat elemente din flora şi fauna zonei, au înţeles care este rolul pădurii şi importanţa acesteia, care sunt foloasele unui ecosistem sănătos şi au întocmit harta proiectului, lucrând efectiv pentru îndeplinirea sarcinilor propuse”, a explicat Liliana Deaconescu.
În acelaşi context, elevilor li s-a mai explicat că numai o cunoaştere responsabilă a mediului înconjurător le poate oferi ocazia de a gândi, de a învăţa, de a-şi dezvolta curiozitatea şi interesul pentru anumite aspecte