Sărăcia extremă ar putea fi aproape eliminată la nivel mondial până la sfârşitul următoarei decade, potrivit noilor ţinte ale Băncii Mondiale (BM), al cărei preşedinte consideră că semnele de revenire a economiei globale indică „oportunitatea de a crea o lume fără povara sărăciei“ până în 2030, scrie The Guardian.
„Ne aflăm într-un moment prielnic din istorie, în care succesul ultimelor decade şi condiţiile economice favorabile oferă ţărilor aflate în curs de dezvoltare, pentru prima oară, şansa de a pune capăt sărăciei peste o generaţie“, a afirmat preşedintele BM Jim Yong Kim.
Atingerea obiectivului propus de BM ar însemna ca numărul persoanelor care trăiesc sub limita sărăciei, adică acelea care supravieţuiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi, trebuie redus de la 21% din total în 2010 la 3% până în 2030, iar venitul per capita trebuie să crească în ţările emergente.
Pragul de 3% reprezintă noua ţintă a BM, care a estimat în 2010 că 21% din populaţia planetei, echivalentul a 1,2 miliarde de per soane, trăiesc în condiţii extreme de sărăcie.
Noile directive ale BM vin într-o perioadă în care guvernele şi instituţiile internaţionale se pregătesc să stabilească noi ţinte pentru a actualiza Obiectivele de Dezvoltare ale Mi leniului stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2000 pentru o perioadă de 15 ani.
Creşterea economică spectaculoasă din China şi alte ţări emergente a ajutat la atingerea anticipată a obiectivelor ONU pentru com baterea sărăciei, însă termenul limită pentru stabilirea noilor priorităţi a declanşat o dezbatere în comunităţile dezvoltate.
Criticii au acuzat BM că este „prea puţin ambiţioasă“ şi „obsedată“ de creşterea economică în loc să se ocupe de inegalitatea veniturilor, după ce o sursă apropiată instituţiei a dezvăluit că aceasta se axează pe respectarea pieţei libere ca