”De data aceasta nu am luat cuvântul pentru cã am considerat cã nu era cazul, pentru cã au exitat pozitii pro minerit. Cei doi ministri, Constantin Nitã si Rovana Plumb, au actionat ca o echipã, (…) în sustinerea energiei conventionale, pe cãrbuni în special”- cercetãtor Valeriu Plesea, membru Comitetului National Român al Consiliului Modial al Energiei.
În timp ce energia pe bazã de cãrbune este preferatã în Uniunea Europeanã si în lume în aceastã perioadã de crizã, în România abia de o lunã în urmã a început sã se vadã reorientarea propriu-zisã. Si asta pentru cã pretul Gigacaloriei a scãzut considerabil, chiar pânã la 45 lei în UE. Astfel minele de cãrbuni s-au revigorat, iar cererea este
multumitoare.
La noi, totul a început cu sesizarea Agentiei Nationale de Reglementare Energeticã, a cãrei conducere a semnalat faptul cã energia verde a fost, în anul 2012, supracompensatã ceea ce impune o reglare a acestor compensãri care se reflectã în pretul la consumator, printr-o curãtenie în legislatia româneascã.
Asa a luat nastere proiectul Ordonantei de Urgentã care modificã legea 220/2008, lege care stabileste sistemul de promovare a producerii energiei verzi. Ordonanta se aflã în dezbatere publicã si prevede reducea numãrului certificatelor verzi timp de trei ani, iar pentru cele care se vor acorda, drept stimulare, producãtorul trebuie sã îndeplineascã anumite conditii. În paralel, a fost adoptatã o Hotãrâre de Guvern care sustine energia pe cãrbuni. Toate acestea s-au clarificat în aceastã sãptãmânã.
La Geen Forum –”Energia verde: solutie sau problemã?”, Forum ce a avut loc marti, la Palatul Parlamentului, s-a concluzionat cã energia verde este o problemã ”scumpã” care are o solutie, dar si cã Guvernul s-a armonizat în sustinerea energiei pe combustibi inferiori din surse interne, pentru a tine în echilibru preturile. Acest lucru a fost