Dureri de cap, nas înfundat, febră, dureri musculare. E clar, vin zile grele şi nopţi nedormite. În asemenea cazuri, instinctiv dăm iama în farmacii şi încercăm să ne uşurăm chinul cu aspirină, paracetamol, sau fervexuri, coldrexuri, therafluuri etc. O fază uşoară se încheie după vreo 3 zile şi o cheltuială de 20- 30 lei.
Dacă starea de rău continuă, vizita la medicul de familie devine obligatorie. Şi apoi, din nou, la farmacie. Un spray nazal, pastile pentru descongestionarea căilor respiratorii, ceva pentru durere, altceva pentru scăderea febrei, plus un sirop de tuse. Pe puţin încă vreo 60-70 de lei, însă numai în condiţiile în care medicul de familie a oferit şi el o mică "compensare". Fără, cheltuiala creşte considerabil. În final, tragem linie şi, surpriză - o banală răceală te uşurează la portofel de cel puţin un milion de lei vechi. Banală, poate nu e chiar corect spus - să zaci la pat o săptămână nu-i chiar ceva ce poţi numi "banal", dar, la urma urmei, e doar RĂCEALĂ, fraţilor! Nu cine ştie ce boală sofisticată sau de lungă durată. Nu e o afecţiune gravă, în adevăratul sens al cuvântului. Este, la urma urmei, doar un păcătos de virus căruia, cu ani în urmă, biata bunica îi venea de hac cu o frecţie bună şi nişte leacuri băbeşti, gen ceaiuri sau cataplasme.
Pe bunica însă nu o speria răceala, pe ea nu o avertizase nimeni că organismul e din ce în ce în ce mai slab în faţa bolilor şi nici că viruşii sunt din ce în ce agresivi. Ea nu văzuse la televizor că dintr-o "banală" răceală se poate muri... Habar n-avea ea de gripa aviară sau porcină, de tulpinile AH1N1, H3N2, H7N9 şi care-or mai fi, ca să-i stea inima la fiecare buletin de ştiri! Biata bunica, cu câtă convingere spunea ea că gripa se duce cu leacuri într-o săptămână, iar fără în 7 zile!
Pentru noi, însă, lucrurile sunt mai complicate. Din diferite motive, nu mai su