Directorul Portului Rotterdam a venit ieri în Constanţa pentru a stabili coordonatele unei colaborări cu portul românesc.
Portul Constanţa a fost vizitat ieri de conducerea Portului Rotterdam, în frunte cu Roger Clasquin, directorul Portului Internaţional Rotterdam, adică persoana care se ocupă de activităţile internaţionale ale olandezilor. Într-o conferinţă de presă, acesta a precizat că bazele colaborării dintre cele două porturi au fost puse în urmă cu câţiva ani. În aprilie 2011 s-a semnat chiar un memorandum de înţelegere, în care se punctau câteva principii de colaborare. Memorandumul a fost ţinut la secret de partea română (semnatar a fost Ministerul Transporturilor). ”Nu e nimic secret, îl putem face public, dacă doriţi”, a spus Clasquin. În el se vorbeşte despre cum se poate colabora, începând de la pregătirea specialiştilor până la chestiuni educaţionale.
Clasquin a precizat că portul Constanţa nu este un concurent al Rotterdamului. ”Am citit în presă că vrem să omorâm portul Constanţa. Nu este adevărat. Nu îl privim ca pe un concurent”, a spus el. Există un potenţial de creştere a portului Constanţa şi olandezii spun că pot ajuta la acest lucru. ”Clienţii noştri din portul Rotterdam vor să facă afaceri şi în alte părţi”, a adăugat Roger Clasquin. A dat exemplul portului Oman, unde olandezii au investit şi sume importante de bani. Au dus acolo chiar şi o parte din management. Zece experţi olandezi fac parte din structura de conducere, adică 10% din total. ”Nu excludem ca acest lucru să se întâmple şi aici. Depinde de tipul de colaborare”, a mai spus Clasquin. Depinde însă de cum vor stabili părţile colaborarea, de ce se doreşte.
Un prim pas concret în această colaborare va avea loc pe 18 aprilie. În Rotterdam va avea loc o întâlnire a tuturor porturilor cu care aceştia colaborează şi a unor investitori străini. George Vişan, directorul