Săptămâna aceasta se va decide soarta sucursalei Bank of Cyprus din România, scoasă la vânzare ca urmare a crizei izbucnite recent în Cipru. Cumpărătorul urmează să moştenească un portofoliu destul de greu de active imobiliare toxice.
Sucursala din România a Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar şi hotelier de peste 65% din portofoliul total de credite, conform ultimului raport financiar al băncii. Volumul total de credite acordate de banca cipriotă pe teritoriul României este de circa 574 mil. euro, din care peste 225 mil. euro sunt direcţionaţi către proiecte imobiliare, 42,5 mil. euro către construcţii şi 109 mil. euro către sectorul hotelier. Doar băncile greceşti mai au expuneri imobiliare atât de extinse, însă Bank of Cyprus are cea mai mare pondere, fiind concentrată încă de la intratea pe piaţa românească spre creditarea proiectelor imobiliare.
Cumpărătorul care va prelua sucursala din România a Bank of Cyprus va trebuie să se confrunte şi cu portofoliul de active imobiliare toxice preluate de bancă în contul datoriilor, după falimentul dezvoltatorilor imobiliari pe care i-a creditat.
Greaua moştenire
Intrarea în incapacitate de plată a proprietarilor Liberty Center, irlandezii de la Mivan şi familia Awdi, a lăsat o gaură de 21 mil. euro în balanţa contabilă a Bank of Cyprus. Mallul din Rahova a fost executat silit şi preluat pentru 60 mil. euro de consorţiul bancar care l-a finanţat: Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank şi Bank of Cyprus, care au de recuperat în total 61 mil. euro.
Banca cipriotă a fost actorul celei mai mari tranzacţii cu locuinţe din România, de la începutul crizei şi până acum, când a preluat un portofoliu de 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream din Pipera, a cărui dezvoltator a fost declarat insolvent. Bank of Cyprus a plătit la licita