Societatea civilă cere anularea hotărârilor de Guvern care aprobă acorduri petroliere şi interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice. Astăzi, de la ora 17.30, vor avea loc proteste în parcul Copou. Traseul marşului de protest este parcul Copou (punct de plecare) – Casa de Cultură a Studenţilor (staţionare 15 minute) – strada Lăpuşneanu – Piaţa Unirii (staţionare).
Astăzi vor avea loc simultan proteste şi manifestaţii împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, în peste 25 de oraşe din ţară: Alba-Iulia, Arad, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Buziaş, Călăraşi, Cluj, Codlea, Costineşti, Craiova, Galaţi, Huşi, Iaşi, Mangalia, Oradea, Piatra Neamţ, Reghin, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgu Neamţ, Timişoara, Vaslui, 2 Mai.
„Ne întâlnim la intrarea principală a Parcului Copou, pentru a protesta la unison cu societatea civilă din întreaga ţară, împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Protestele sunt coordonate la nivel naţional şi sunt organizate de echipe locale de voluntari. Acţiunea din Iaşi este, în acelaşi timp, un gest de solidaritate faţă de locuitorii tuturor celorlalte localităţi din ţară vizate direct de explorări/exploatări“, a menţionat Alexandru Bodnar, asistent de proiect în Asociaţia „Mai Bine“.
Prima sondă preconizată să folosească fracturarea hidraulică ar putea fi construită în această vară în comuna Băceşti, judeţul Vaslui, la graniţa cu judeţul Iaşi şi la doar 70 de km de Iaşi. Aşa-numitul perimetru „Est-Vest Bârlad“ se întinde până în dreptul localităţilor Mogoşeşti şi Voineşti.
Până în prezent, Guvernul a adoptat mai multe hotărâri în scopul emiterii de acorduri de explorare şi exploatare în Dobrogea, în vestul ţării şi în Moldova, chiar dacă nu există o lege clară care să reglementeze resursele neconvenţionale, precum gazele de şist.
În urma