Celebrii soldați chinezi din argilă vor fi expuși la Muzeul Național de Istorie din Capitală, între 30 aprilie și 1 august. Biletul de intrare pentru o singură persoană va costa 25 de lei, iar securitatea va fi mai ceva ca într-un aeroport. Potrivit organizatorilor, sunt așteptați cel puțin 1.000 de vizitatori în fi ecare zi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
1 /.
Vestitele statui chinezeşti din teracotă, care au peste 1.700 de ani, au ajuns şi în România. Cinci exemplare vor fi expuse în premieră, la Muzeul Naţional de Istorie, de pe 30 aprilie şi până pe 1 august.
„Doar cinci statui se pot scoate din China, aşa că nicăieri în afara ţării de origine nu se pot admira mai multe exponate. Vom prezenta un general, un ofiţer, un infanterist, un arbaletrier şi un cal”, explică Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul muzeului. El adaugă, convingător: „Este de departe cea mai importantă expoziţie organizată în ţară, cel puţin în epoca modernă. Este, cred, singura şansă a generaţiei în viaţă să le vadă în România”.
Se preconizează că vizitatorii vor lua cu asalt muzeul. În jur de 1.000 de persoane sunt aşteptate zilnic să admire unele dintre cele mai cunoscute exponate dn lume. De cinci ori mai multe decât într-o zi de vârf. Din păcate, nu vor putea intra mai mult de 100 de oameni pe oră în sala de prezentare.
Expoziţia a ajuns pe malul Dâmboviţei datorită Ambasadei Republicii Chineze, care a făcut lobby pe lângă guvernul asiatic. De altfel ,partea română a fost scutită şi de plata asigurărilor exponatelor.
Ca securitate, Muzeul se va transforma într-un aeroport
Condiţiile puse de partea chineză sunt draconice. Piesele sunt depozitate într-un spaţiu în care nu se poate intra până la deschiderea expoziţiei, statuile sunt supravegheate video, temperatura în sală va oscila între 20 şi 22 grade Celsius, iar umiditatea va fi de 40%. În plus au fost i