Miercuri seară, 3 aprilie, oamenii de ştiinţă au anunţat primele rezultate ale unor experimente făcute cu laboratorul de 2 miliarde de dolari montat pe Staţia Spaţială Internaţională. Detectorul, care cântăreşte şapte tone, se numeşte Alpha Magnetic Spectrometer şi analizează particulele din spaţiu.
După o căutare de un secol, de când materia întunecată a fost teoretizată, cercetătorii caută semne ale prezenţei ei, deoarece este foarte greu de identificat, pentru că materia de acest tip nu interacţionează cu lumina. În loc să identifice particulele direct, echipa de la Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) a încercat să deducă prezenţa materiei întunecate prin coliziunile ce aduc cantităţi uriaşe de energie şi amprenta pe care o lasă în urmă, scrie „The Guardian”.
Primele observaţii ale cercetătorilor le-au arătat cercetătorilor cantităţi mai mari de pozitroni faţă de electroni. Această descoperire coincide cu teoria conform căreia atunci când particulele de materie întunecată se ciocnesc, se distrug în procesul numit anihilare şi se obţin pozitroni.
Laureatul cu premiul Nobel, Sam Ting, de la Massachussetts Institute of Technology, a spus că descoperirile ar indica prezenţa materiei întunecată şi a ciocnirilor din interiorul ei, dar cu toate acestea ar putea fi cauzate şi de alte surse, cum ar fi un pulsar sau o stea care emite radiaţii prin rotaţia ei. „Descoperirea noastră susţine prezenţa materiei întunecate, dar nu exclude alte surse”.
De asemenea, profesorul Michael Turner de la Universitatea din Chicago a spus că prezenţa materiei întunecate poate fi demonstrată prin două elemente : o scădere bruscă a pozitronilor şi acelaşi flux venind dintr-o direcţie constantă. Cu toate acestea, datele AMS nu sunt destul de complete pentru a ajunge la o concluzie definitivă. În plus, experimentul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale are nevoie de