Până duminică, bucureştenii mai au ocazia să urmărească pelicule din cadrul Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica.
„Singura noastră politică este cea a cinematografului”, spune deviza organizatorilor. Cinepolitica este o manifestare ce îşi propune să aducă în faţa publicului „mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra noastră, a tuturor”, aşa cum sunt acestea reflectate de arta cinematografică de azi. „Poate că nici o artă nu este legată atât de strâns de politică precum filmul. Datorită uriaşei sale popularităţi, cinematograful a fost, încă de la apariţie, un mijloc eficient de manipulare. De ce este necesar un festival al filmului politic? Filmul de valoare este, implicit, cel mai fidel deţinător de informaţie şi atitudine politică, iar primele realizări importante ale cinematografiei mondiale dovedesc acest lucru”, declară Copel Moscu, directorul festivalului. La Cinema Studio puteţi să vizionaţi în aceste zile ultimele filme care intră în competiţie pentru trofeul festivalului, iar la Cinema „Elvira Popescu” sunt programate, azi şi mâine, proiecţiile din cadrul secţiunilor speciale („Propagandă şi manipulare” şi „Insuportabila memorie”).
Celebritate şi sensibilitate
Evenimentul se va închide, duminică, la Cinema Scala, de la ora 20.00, cu proiecţia celui mai recent film regizat de Robert Redford, „The Company You Keep”, o poveste care porneşte de la atentatele organizate de grupul radical Weather Underground în anii ‘60 pentru a ajunge la implicaţiile şi dezvăluirile pe care le pot aduce azi faptele de atunci. Anul trecut, Trofeul Cinepolitica (acordat celui mai izbutit şi mai profund film din competiţie) a fost acordat peliculei “Post Mortem”, în regia lui Pablo Larrain, „pentru modul subtil, dar cutremurător în care autorul revizitează trecutul deopotrivă recent şi dureros al Republ