O analiză a Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR) a ajuns la concluzia că migraţia din cele două ţări este „puţin probabil să aibă un impact semnificativ”. Analiza arată că „imigranţii economici, în special, sunt în general tineri şi sănătoşi, astfel că nu vor avea de ce să apeleze în număr mare la serviciile medicale”.
Temerile că o avalanşă de români şi bulgari va exercita o presiune majoră asupra serviciilor publice, după ce restricţiile privind dreptul lor de şedere în Marea Britanie vor fi ridicate, sunt respinse de un raport comandat de Foreign Office, dat publicităţii astăzi, scrie cotidianul britanic The Independent.
De asemenea, au fost reduse previziunile că un număr mare de români şi bulgari va opta pentru o nouă viaţă în Marea Britanie, subliniindu-se că mai degrabă aceştia se vor îndrepta spre Spania, Italia sau Germania, adaugă publicaţia amintită.
Analiza, realizată de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), pune la îndoială avertismentele lansate de Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi unii parlamentari conservatori că sute şi mii de cetăţeni ai Bulgariei şi României vor porni cât de curând la drum spre Marea Britanie.
Studiul a fost publicat după ce premierul David Cameron a anunţat o serie de modificări pentru a-i împiedica pe imigranţi - inclusiv pe cei nou veniţi din România şi Bulgaria - să abuzeze de asistenţa medicală gratuită ori să primească peste rând locuinţe sociale.
În raport, se mai subliniază că numeroase studii au arătat că persoane din ţări est-europene, cum ar fi Polonia, „au pretins mai puţine beneficii decât alte grupuri de imigranţi”.
Documentul aminteşte, totuşi, că familiile noilor imigranţi vor putea exercita o anumită presiune asupra locurilor în şcolile primare. Se subliniază în acelaşi timp că numeroase dovezi sugerează că preze