"Retailul, si in special cel alimentar, se confrunta cu problema perisabilitatii produselor, expirate sau deteriorate, care in procente se situeaza la nivelul de 1,5% - 2,5% din cifra de afaceri, a declarat Dumitru Dragomir (foto), CFO, Profi.
"Limitele deductibile admise la perisabilitati reprezinta in medie doar 10-15% din totalul cheltuielilor, diferenta fiind impozitata cu 16%. Hotararea este insuficienta si creeaza o nedeductibilitate destul de mare la aceste cheltuieli. Astfel, daca din perspectiva TVA sunt cateva lucruri care se pot ameliora, in privinta acestor costuri lucrurile se misca foarte incet", a spus Dumitru Dragomir.
Declaratiile au fost realizate la evenimentul "Fiscal 2013", organizat de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG.
O alta problema a fiscalitatii pentru retaileri subliniata de catre oficialul Profi este reprezentata de situatia bunurilor lipsa din gestiune. "O pondere covarsitoare in cheltuielile nedeductibile o reprezinta bunurile lipsa in gestiune (minusurile de inventar) inclusiv TVA-ul aferent – neexistand legiferata nicio limita de deductibilitate a acestor pierderi. Minusurile de inventar reprezinta cca 1% din cifra de afaceri. Impreuna, cele doua categorii de cheltuieli (perisabilitatile si minusurile la inventar) inseamna zeci de milioane lei, cheltuieli in mare parte nedeductibile la calculul impozitului pe profit", a afirmat Dragomir.
In aceasta privinta, Dragomir a precizat insa ca retailerii fac destule eforturi pentru reducerea acestor minusuri prin angajati specializati sau paza, dar care inseamna la randul lor costuri, de pana la zeci de milioane de lei. Alte limitari fiscale introduse pe parcursul ultimilor ani sunt reprezentate de limitarea deductibilitatii costurilor la combustibil, costurile pe leasing sau limitarea costurilor de intretinere si repara