În 1938, Ştefan Odobleja stabileşte temele de bază ale ciberneticii în lucrarea Psihologia consonantistă, publicată la Paris. Această lucrare a apărut cu zece ani înaintea de tipărirea ideilor americanului Norbert Wiener - care este cunoscut ca iniţiator al ciberneticii.
Medicul Ştefan Odobleja, creatorul psihocibernetcii şi părintele ciberneticii generalizate, s-a născut la 13 octombrie 1902 în satul mehedinţean Valea Hoţului. A făcut liceul la Drobeta Turnu Severin şi Facultatea la Bucureşti ca bursier al Institutului medico-militar. Ca medic militar, şi-a exercitat funcţiile profesionale în diferitele garnizoane din Brăila, Turnu Severin, Lugoj, Lipcani, Dorohoi, Turda, Tîrgovişte, Cernavodă, Bucureşti şi Dej. El ia parte la cel de-al doilea război mondial ca medic de regiment şi şef de ambulanţă. După război el se va retrage din activitate şi va trăi ca pensionar până la moartea sa survenită în 1978.
Ştefan Odobleja a publicat în 1929 studiul „Metodă de transsonanţă toracică” în Buletinul medico-terapeutic în care el enunţă pentru prima oară legea reversibilităţii prin care înţelegea retroacţiunea generalizată. O lucrare a lui Ştefan Odobleja „La phonoscopie”, apărută la Paris (Editions Gaston Doin 1935), a obţinut premiul „General Doctor Papiu Alexandru” acordat celor mai de seamă studii scrise de medicii militari. Un alt eveniment important în viaţa lui Ştefan Odobleja a fost participarea lui la Congresul Internaţional de Medicnică Militară din Bucureşti, 8-12 iunie 1937, la care a prezentat un raport pe tema fonoscopiei şi a distribuit un prospect în care anunţa apariţia operei sale capitale „Psychologie Consonantiste”. La Congres a participat şi o delegaţie de medici ai marinei americane condusă de William Seaman Bainbridge care, ca şi alţi participanţi, a acordat o atenţie specială comunicării şi, mai ales, demonstraţiilor practice ale lui Odoble