Iesirea PNL de la guvernare nu era posibila din trei motive.
Morale. Daca se rupe alianta pe care au votat-o romanii, moral este sa mergem la anticipate. A repeta smecheria din 2009 e la fel de imoral ca solutia aleasa de Basescu si Boc, dupa ce au pierdut majoritatea legitima. Cum sa crezi, insa, ca sase sute de parlamentari isi vor taia un picior sau isi vor scoate singuri un rinichi, cat i-a costat campania? Dimpotriva, ar fi ales diverse combinatii, iar maestrul combinator atata asteapta.
Patriotice. Nu exista plasa de siguranta a unui nou acord cu FMI, banii europeni abia de si-i asigura ei insasi Europa, contagiunea falimentelor bancare, dupa Cipru, cine stie cand se va opri, investitiile straine bat pasul pe loc…Instabilitatea politica, dupa un an de haos, era tot ce lipsea.
Pragmatice. Avantajele electorale ale iesirilor de la guvernare sunt modeste, ar putea depune marturie Mircea Geoana. Dimpotriva, PNL administra noul an electoral cu un gol dublu in stomac: foamea tipica Opozitiei si teama de a ramane si fara presedintie si fara posturi in guvern. Asa, la prezidentiale, are Internele.
Mai mult, mi se pare ca fiecare actor a castigat din scandalul numirilor la Parchete:
Ponta. Se legitimeaza extern, atat la Bruxelles, cat si la Washington. Pentru un partid mare, ca PSD, pagubele in planul popularitatii pot fi gestionate, alegerile sunt departe, iar membrii se bucura ca au inca un minister. Nu-i de colo, pentru aparatul de partid, dar si pentru intreaga administratie publica. Imaginea de castigator e mai importanta decat cea de luptator.
Antonescu. Castiga o cota mai mare din electoratul anti-basist, care nu-i de colo (7,4 milioane). Carisma are, votul in Romania e unul de tip negativ, iar eventualul esec al guvernarii i se imputa PSD sau lui Ponta, de care tocmai s-a delimitat.
Basescu. Decat sa fie perceput ca marele