Peste 200 de persoane, în majoritate ţigani din România, au fost evacuate forţat miercuri dintr-un adăpost improvizat din Paris, acţiune ce a fost catalogată de către „Amnesty International“ ca fiind „ruşinoasă şi crudă“.
Poliţia a evacuat romii din barăcile amplasate în Ris-Orangis, la periferia Parisului, susţinând că încalcă normele de siguranţă şi de sănătate. Acesta este ultimul val de evacuări forţate a romilor din Franţa.
„Evacuarea a sute de oameni fără a le oferi o alternativă de locuit sau vreo susţinere este o acţiune ruşinoasă şi crudă, care ignoră complet obligaţiile internaţionale pentru drepturile omului“, a declarat Marek Marczynski, directorul adjunct al Programelor pentru Europa şi Asia Centrală.
Comunitatea romă a primit un avertisment de evacuare cu doar 24 de ore înainte, deşi nu exista o alternativă pentru o cazare adecvată, se arată pe site-ul „Amnesty International“. Conform rapoartelor, au fost oferite asistenţă şi condiţii de angajare şi cazare pentru doar 38 de persoane. Activiştii locali au semnalat că singura alternativă de cazare de urgenţă propunea separarea familiilor, lucru refuzat de rezidenţii ţigani.
Amnesty International a adresat scrisori în februarie şi martie Primăriei din Ris-Orangis pentru a opri evacuările forţate, dar nu a primit vreun răspuns favorabil. În luna martie, Amnesty International a ridicat această problemă şi în faţa Ministerului de Interne.
Oficialii au spus că 12 familii au fost acceptate într-un proiect de „integrare“ temporar în Ris-Orangis. Un preot local a oferit refugiu în biserică pentru 30-40 de oameni, până când poliţia i-a escortat la un adăpost temporar care nu era potrivit să adăpostească pe nimeni, continuă Amnesty International. În prezent, mulţi dintre cei evacuaţi nu ştiu unde îşi vor petrece nopţile.
„Este lipsit de logică faptul c