Nabucco Gas Pipeline International GmbH a prezentat la sfârşitul lunii martie curent, un pachet de propuneri consorţiului azer „Shah Deniz II” pentru livrarea către pieţele europene a gazului azer.
Potrivit directorului general al Nabucco, Reinhard Mitschek, consorţiul oferă un pachet competitiv pentru accelerarea şi facilitarea adoptării deciziei finale privind traseul gazoductului din Azerbaidjan către statele din Europa.
Simultan cu acest demers, în oraşul georgian Batumi, a avut loc cea de a doua întâlnire trilaterală a miniştrilor de externe din Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. În cadrul acestei reuniuni s-a adoptat un plan de măsuri de cooperare pentru anii 2013-2015. Printre domeniile planului, un segment aparte îl prezintă energia.
Concluzia primară este că interesul Georgiei pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu necesarul de hidrocarburi sau gaze naturale din alte ţări ţine mai mult de necesitatea de a-şi asigura stabilitatea energetică şi a-şi reduce dependenţa faţă de Rusia. Nu în zadar ministrul georgian al energiei, Kahi Kaladze, declara în cadrul conferinţei internaţionale GIOGIE – 2013 că „intenţia Azerbaidjanului pentru creşterea volumului extracţiei de petrol cu 16 miliarde de metri cubi din zăcământul Shah Deniz poate reduce factura la gaze pentru consumatorii georgieni”.
În acest context, participarea Turciei la iniţiativele energetice ale Uniunii Europene devine importantă – rolul acestei ţări ca parte componentă a Coridorului energetic Est-Vest şi potenţial monopolist energetic pe axa sudică. De aceea, pentru a materializa acest proiect Ankara a recurs la realizarea sistemului sub-regional de cooperare cu Georgia şi Azerbaidjan. Tbilisi se bucură de susţinerea Ankarei şi în proiectarea forţei de atracţie pentru conceptul Caucazul Casă Comună. Cu toate acestea, cele trei ţări trebuie să-şi orienteze acţiunile sp