Reprezentanții unor firme din Franța și Italia au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală.
Construcția microhidrocentralei de pe râul Moldova a adus la Roman reprezentanții unor firme din Franța și Italia. Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies, din Franța, și Lorenzo Montenezzo, sales manager al STE Energy, din Italia, au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală și ce particularități prezintă șantierul, în condițiile în care aceste firme vor realiza turbo-generatoarele care vor funcționa la Microhidrocentrala de pe Moldova.
“Mulțumesc Primăriei Roman că a ales turbinele de foarte joasă cădere (very low head – VLH). Este primul proiect pe care îl realizăm în România. Turbinele VLH au fost dezvoltate cu o tehnologie nouă. Acestea sunt complet sub apă, nu au impact vizibil, sunt silențioase și nici nu emit vibrații. Acestea au și un impact ecologic, nu distrug ecosistemul subacvatic, fapt demostrat în numeroase teste realizate de noi”, a afirmat Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies.
Acesta a prezentat mai multe materiale video cu turbine VLH, montate în diferite țări europene. Discuțiile au fost tehnice, scopul lor fiind acela de a informa beneficiarul și constructorul lucrării de avantajul folosirii turbinelor VLH.
Finanțarea proiectului microhidrocentralei este asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, domeniul de intervenție 4.2 – “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea estimată a proiectului a fost de 22.228.240 de lei, inclusiv TVA. La licitație au participat două firme – Romelectro SA București și Construcții Hidrotehnice SA Iași -, cîștigătorul desemnat fiind societatea ieșeană, care are peste 35 de ani