Consilierii locali vor aloca suma de 60.000 de lei de la bugetul local pe anul 2013 Universității Babeș-Bolyai pentru susținerea proiectului de cercetare “Comportamente și atitudini pentru sănătate în rândul tinerilor”, ce presupune deschiderea unui laborator pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive.
Analize complexe privind aceste aceste substanţe sunt efectuate, în prezent, la Institutul Naţional de Criminalistică din Bucureşti.
Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, UMF, Spitalul Clinic Județean Cluj, IML Cluj, Prefectura, Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca au semnat la data de 1 februarie 2013 un protocol de colaborare care vizează constituirea la Cluj-Napoca a unui centru de cercetare pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri și a unor substanțe cu efect psihoactiv.
De asemenea, proiectul dorește să investigheze atitudinile față de consumul de substanțe noi cu efect psihoactiv, așa numitele etnobotanice, riscurile pe care consumul acestor substanțe le presupune, experiența consumatorilor, atitudinile și comportamentele de risc pentru sănătate în rândul adolescenților și adulților din Cluj-Napoca.
Prefectul Gheorghe Vuşcan a evidenţiat importanţă deosebită a acestui protocol.
"La Cluj-Napoca nu mai este deschis niciun magazin de etnobotanice, la vedere. Dar aceste substanţe se tranzacţionează pe internet, se comercializează la negru şi produc efecte incalculabile pentru consumatorii tineri. Consumul unor astfel de substanţe este în creştere. Vom cunoaşte, nu peste mult timp, care este trendul acestui fenomen, dar şi cel al consumului de alcool şi de tutun în rândul tinerilor. Un grup de specialişti va face o analiză profesionistă, care ne va conduce spre deciziile cele mai bune, fundamentate. Un laborator