Câţi români din Republica Moldova şi alte teritorii ocupate de puteri străine şi-au recăpătat cetăţenia română, potrivit legii, în ultimele două decenii?
Autorităţile de la Bucureşti nu au oferit niciodată o situaţie exactă. Filiala din România a fundaţiei controversatului Soros vine cu nişte estimări. Sunt acestea demne de încredere? Cam greu de spus, cam greu de crezut. În orice caz, Soros-iştii vehiculează un număr impresionant: aproximativ 400.000.
De ce este important subiectul? Trecând peste factorul normal, de solidaritate şi unitate naţională, pentru simpul fapt că, în presa occidentală, se propagă o campanie mediatică agresivă, mincionoasă şi calomnioasă împotriva cetăţenilor români. Culmea, acest scandal pornit artificial de presa de scandal din Marea Britanie şi Germania, are şi un efect pozitiv: arată că există milioane de români în Republica Moldova şi sute de mii, în Ucraina, dar şi în alte ţări vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria). Din fericire pentru ei, românii din statele (România şi Republica Moldova) şi teritoriile (Maramureşul istoric – Transcarpatia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţei, Bugeac – sudul Basarabiei) româneşti nu le invadează ţările, în căutare de ajutoare sociale şi furtişaguri.
Să revenim la estimările făcute de Fundaţia Soros România. În raportul “Redobândirea cetăţeniei române: o politică ce capătă viziune?” se afirmă că numărul total de persoane (adulţi şi minori) care au redobândit cetăţenia română după 1991 este de aproximativ 400.000 persoane, la care se adaugă un potenţial de 150.000 doar din dosarele deja înregistrate
Actualizarea datelor statistice la 31 decembrie 2012 arată că numărul de dosare soluţionate a crescut, dar ritmul de depunere a cererilor scade în 2012, după un maxim istoric în 2011. Astfel:
Numărul total de dosare de solicitare a cetăţeniei soluţionate între 1991 şi 2012 inclusiv es