Bundesbank, banca centrală a Germaniei, verifică dacă Deutsche Bank a ascuns pierderi de până la 12 miliarde de dolari în timpul crizei financiare. Deocamdată, informaţia vine pe surse de la Financial Times, însă dacă se confirmă, aceasta aruncă o lumină proastă asupra sistemului bancar german.
Investigaţia urmează să stabilească dacă cea mai mare bancă din Germania a supraevaluat intenţionat instrumente financiare derivate, astfel încât să evite un eventual ajutor de stat. Pentru a-şi confirma suspiciunile, experţii băncii centrale vor discuta cu persoane care au informaţii despre tranzacţiile Deustche Bank din perioada 2006-2009, inclusiv foşti angajaţi.
Anchetatorii se vor deplasa pentru a culege date şi în Statele Unite, unde Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare se află printre autorităţile de reglementare care cercetează deja cazul, după ce trei angajaţi ai Deutsche Bank au contactat instituţia americană cu acuzaţii că banca a supraevaluat în timpul crizei financiare o poziţie uriaşă de trading, cu o valoare de 130 de miliarde de dolari. Astfel, s-a evitat declararea unor pierderi variind între patru şi 12 miliarde de dolari.
Desigur că Deutsche Bank a negat până în prezent acuzaţiile. Dacă acestea se confirmă, scandalul va fi imens, cu atât mai mult cu cât ţări precum Spania au fost nevoite să ia măsuri draconice de austeritate, pentru a primi ajutor financiar, în vederea salvării sistemului bancar, din cauza pierderilor suferite de acesta.
Dacă se va dovedi, aşadar, că Deutche Bank a ascuns pierderile şi a evitat un ajutor de stat comiţând ilegalităţi, vocea Germaniei care a criticat dur sistemele bancare din alte state şi a pledat pentru austeritate, îşi va pierde indirect credibilitatea.
Bundesbank, banca centrală a Germaniei, verifică dacă Deutsche Bank a ascuns pierderi de până la 12 miliarde de dolari în timpul criz