A sosit momentul mult aşteptat de cei care urmăresc „Abenomics“, cuvânt compus din Abe şi Economie, ce se referă la politicile economice propuse de noul premier al Japoniei Shinzo Abe.
Aseară, Banca Centrală a Japoniei a încheiat prima întâlnire de politică monetară cu noul guvernator Haruhiko Kuroda la cârmă.
Până acum, marele experiment „Abenomics“ al Japoniei – care are în vedere
adoptatea unor instrumente politice îndrăzneţe pentru a învinge peste un deceniu de deflaţie – a fost în mare parte doar vorbe.
Acum, luptătorul politicilor monetare selectat de noul ales prim-ministru japonez Shinzo Abe pentru a conduce Banca Japoniei va trebui să se confrunte cu o serie de greutăţi.
Există câteva lucruri la care se uită toată lumea, potrivit analiştilor Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch şi Deutsche Bank – o creştere în volum a programului de Relaxare Cantitativă (Quantitative Easing - QE) a Băncii Centrale a Japoniei, o directivă care să dea startul cumpărării de obligaţiuni pe termen lung, o reducere a dobânzii pe care banca centrală o plăteşte pentru rezervele în exces şi achiziţia de active riscante precum ETF (Exchange-Traded Fund).
Analistul Deutsche Bank, Makoto Yamashita spune că piaţa se va agăţa de detaliile întâlnirii. „Ne aşteptăm ca guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda să pună accentul pe o schimbare de regim în Bancă, ceea ce va reprezenta un catalizator pentru deprecierea yenului şi o creştere pe acţiuni“, spune Yamashita. Asta ar fi o veste bună pentru investitorii care pariază împotriva yenului, care se aşteaptă să îţi continue scăderea ca rezultat al iniţiativelor politice ale Abenomics.
Rezultatele întâlnirii nu au întârziat să apară, Banca Centrală a Japoniei îşi va asuma politici monetare agresive şi intenţionează să îşi dubleze obligaţi